Zemlja  je naša zajednička kuća, to danas nije teško shvatiti. Ipak, kada bacamo otpatke, često samo pomislimo kako smo se rešili ‘problema’.
Nećemo o tome koliko se svakog minuta proizvede otpada, već o našoj maloj akciji, kao podsticaju na razmišljanje o tome koliko je važno reciklirati i povećati ekološku svest. U tom cilju pokrenuli smo  akciju  prikupljanja iskorištenih CAPSULA kapsula  za kafu i filtera za vodu. Reciklaža kapsula za kafu se odnosi isključivo na kupce naše CAPSULA espresso kafe kompatibilne za Dolce Gusto i Nespresso aparate, dok se reciklaža filtera za vodu odnosi na sve proizvođače.  Pozivamo vas da  zajednički smanjimo i preusmerimo bespotrebno bacanje otpada na deponije!

RECIKLAŽA FILTERA ZA VODU

Brita je jedna od prvih kompanija koja je pokrenula  program recikliranja iskorišćenih filtera, a danas  je tehnologija tako usavršena  da većina filtera za vodu u domaćinstvima može da se  reciklira. Naravno potrebno je da svako od nas ličnim primerom utiče na očuvanje životne sredine i izbegava upotebu materijala koji se ne mogu reciklirati. Da li  nosite  torbe za kupovinu ili  bočice vode za višekratnu upotrebu kada ste u pokretu ili i dalje ‘vučete’  plastične balone vode iz prodavnice?   Coffe company vas  poziva da učestvujete u  akciji,   donesete nam stare filtere  koji će biti prosleđeni pogonu za reciklažu, kao  mali ali važan deo  sticanja ekološkog ‘bontona’.

 KAKO DA RECIKLIRAM KAPSULE ZA KAFU?

Reciklaža se odnosi isključivo na kupce CAPSULA espresso kafe kompatibilne za Dolce Gusto i Nespresso aparate. Jednostavno je. Uživajte u svom  CAPSULA espressu, ali  iskorištene  kapsule  nemojte baciti, već skupljajte  i prvom prilikom donesite u naš maloprodajni prostor koji se nalazi u Hektorovićevoj 1b lokal 17, gde se odlažu na odgovarajuće mesto dok se ne prikupi određena kolicina za reciklažu. Ukoliko tom prilikom i kupite Capsula kafe  kompatibilne kapsule sa  Nespresso  ili  Dolce Gusto aparatima, sleduju vam i vredni  pokloni.

ŠTA SE DALJE DEŠAVA SA ISKORIŠTENIM KAPSULAMA?

U firmi  za reciklažu aluminijum i talog kafe se  odvajaju: aluminijski delovi  idu na dalju preradu, a  otpadna kafa će se koristiti za pravljenje komposta, prirodnog đubriva. Prirodi je potrebno više od 200 godina da se razgradi aluminijumska kapsula. Sa druge strane,  osim što efikasno čuva aromu kafe,aluminijum se može  beskonačno  reciklirati. Dovoljan razlog za učešće u našoj akciji, zar ne?

SVI  RECIKLIRAJU

Vodeći kafe brendovi uveliko  razvijaju sopstvene sisteme za reciklažu, dok u  Nemačkoj, Finskoj i Švedskoj  kapsule iskorištene kafe mogu da se recikliraju već u kućnim kantama za reciklažu i sistemima za sakupljanja otpada. U Italiji se radi na projektu  kapsule  koja se može ponovo napuniti i  koristiti na standarnim aparatima za kafu. A u međuvremenu ‘coffee pod’ umetnici recikliraju na svoj način, a svi mi, ljubitelji  kafe,  uživamo.